niedziela, 3 stycznia 2016

Nieszkodliwe E w żywności, cz1.

Istnieje wiele nieszkodliwych dodatków do żywności, których niekoniecznie musimy się bać lub bardzo unikać, cieszę się że udało mi się znaleźć wiarygodne źródło skąd mogłam zaczerpnąć trochę informacji na ten temat. Od dawna interesowałam się tym, co znajduje się na moim talerzu, chciała bym kupować z głową niekoniecznie dawać się truć tylko dlatego że moje oczy zakochały się w pięknie wyglądającym ciasteczku...
makaroniki.jpg
E, uważane za nieszkodliwe :
  • E 100 czyli kurkuma, jest to naturalny, żółty barwnik roślinny. Jednak po spożyciu w nadmiernej ilości może spowodować nadmierne wydzielanie żółci.
  • E 101 i Ryboflawina, żółty, naturalny barwnik znajdujący się w zielonych częściach warzyw np. grochu, Jest to witamina B2.
  • E 101 ii Ryboflawiny-5'-fosforan, barwnik syntetyczny powstający w reakcji Ryboflawiny z kwasem fosforowym.
  • E 120 Koszelina, naturalny barwnik czerwony, pochodzący z pancerzy nieco obrzydliwych robaczków Dactylopius coccus cacti.
  • E 131 Błękit patentowy V, syntetyczny barwnik niebieski.
  • E 140 Chlorofile i chlorofiliny, naturalne barwniki zielone pozyskiwane z takich roślin jak pokrzywa, szpinak czy trawa..
  • E 150a Karmel naturalny, Naturalny barwnik o brązowym czasem nawet czarnym odcieniu uzyskiwany przez podgrzewanie cukru. Silnie barwiący.
  • E 150b Karmel siarczynowy, syntetyczny brązowy barwnik, powstaje poprzez podgrzewanie cukru z dwutlenkiem siarki lub innymi związkami zawierającymi siarkę.
  • E 153 Węgiel roślinny, stosowany w cukiernictwie lub do barwienia skórki serów, powstaje poprzez zwęglanie surowców roślinnych.
  • E 160a Mieszanina karotenów, beta-karoten, naturalne pomarańczowe barwniki występujące w roślinach takich jak marchew, mogą być przekształcane w witaminę A, po przedawkowaniu skóra nabiera żółtawego odcienia.
  • E 160c Kapsantyna, kapsorubina, naturalny barwnik pomarańczowy występujący w strączkach papryki.
  • E 160d Likopen, naturalny czerwony barwnik otrzymywany z pomidorów.
  • E 162 Czerwień buraczana betanina, naturalny barwnik czerwony pozyskiwany z buraków.
  • E 163 Antocyjany, naturalne barwniki roślinne o odcieniach od jasnego różu do ciemnoniebieskich, otrzymywane z owoców i warzyw.
  • E 170 Węglany wapnia, naturalne, mineralne białe substancje pełniące rolę barwników, stabilizatorów lub dodatków przeciwzbrylających.
  • E 171 Dwutlenek tytanu, syntetyczny, mineralny biały barwnik
  • E 172 Tlenki i wodorotlenki żelaza, syntetyczne mineralne barwniki o odcieniach : żółtym, czerwonym lub czarnym.
  • E 200 Kwas sorbowy, syntetyczny konserwant, występuje też jako naturalny kwas w produktach spożywczych.
  • E 202 Sorbinian potasu, syntetyczny konserwant, inaczej sól potasowa kwasu sorbowego .
  • E 203 Sorbinian wapnia, syntetyczny konserwant, inaczej sól wapniowa kwasu sorbowego.
  • E 260 Kwas octowy, regulator kwasowości oraz konserwant wytwarzany przez proces fermentacji. Posiada kwaśny smak, w naturze występuje w większości owoców. Skoncentrowany może doprowadzić do niszczenia tkanek jednak w żywności występuje w niezagrażających ilościach.
  • E 261 Octan potasu, naturalny lub syntetyczny regulator kwasowości i konserwant, inaczej sól potasowa kwasu octowego.
  • E 262 i Octan sodu, naturalny lub syntetyczny regulator kwasowości i konserwant, inaczej sól sodowa kwasu octowego.
  • E 263 Octan wapnia, naturalny lub syntetyczny regulator kwasowości i konserwant, inaczej sól wapniowa kwasu octowego.
  • E 270 Kwas mlekowy, syntetyczny lub wytwarzany na drodze fermentacji, regulator kwasowości konserwant i przeciwutleniacz, występuje w każdym żywym organizmie.
  • E 290 Dwutlenek węgla, naturalny gaz produkowany przez rośliny, występuje w każdej żywej komórce, stosowany przy pakowaniu pożywienia. 

barwnik.jpg

3 komentarze:

  1. Moje oczy właśnie zakochały się w tych ciasteczkach ze zdjęcia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przydatny post, zawsze obawiałam się wszystkich E widocznych na opakowaniu i od razu odkładałam taki produkt :)

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com odpowiadam na każdą obserwacje i propozycje wejść w linki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten post to zdecydowana skarbnica wiedzy, warto zapamiętać!

    OdpowiedzUsuń