wtorek, 26 stycznia 2016

Nieszkodliwe E w żywności cz.2

Podaję kontynuację nieszkodliwych E. Każdy z nas powinien być świadom kupowanych i spożywanych przez nas produktów ze względu na nasze zdrowie i wygląd. Miłej lektury :)
ciasteczka.jpg

E uważane za nieszkodliwe:
  • E296 - Kwas jabłkowy: Jest to syntetycznie produkowany regulator kwasowości, człowiek wytwarza go również w procesach przemiany materii. Niestety u noworodków, u których system trawienny nie wykształcił się jeszcze dobrze może powodować zaburzenia w przemianie materii.
  • E297 - Kwas fumarowy : Regulator kwasowości wytwarzany na drodze fermentacji, występuje w żywych komórkach. Często, stosowany także jako lekarstwo.
  • E300 - Kwas askorbinowy : Substancja wytwarzana syntetycznie o aktywności witaminy C, często używana jako przeciwutleniacz, stabilizator koloru i składnik wzbogacający. Jednak gdy będziemy go ciągle przedawkowywać (spożywać kilka gramów dziennie), może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu. W procesach intensywnego ogrzewania hamuje niepożądane tworzenie się nitrozoamin w mięsie.
  • E301 - Askorbinian sodu : Przeciwutleniacz produkowany syntetycznie, inaczej jest to sól sodowa kwasu askorbinowego.
  • E302 - Askorbinian wapnia : Syntetyczny przeciwutleniacz, inaczej sól wapniowa kwasu askorbinowego.
  • E304 - Palmitynian i stearynian askorbylu : Syntetyczny przeciwutleniacz, inaczej pochodna kwasu askorbinowego.
  • E306 - Tokoferole naturalne : Są to naturalne przeciwutleniacze, pozyskiwane z olejów roślinnych. Jedynie w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E , istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania.
  • E307 - Alfa-tokoferol : Syntetyczna witamina E, jest przeciwutleniaczem i substancją wzbogacającą.
  • E308 - Gamma-tokoferol : Syntetyczny przeciwutleniacz.
  • E309 - Delta-tokoferol : Syntetyczny przeciwutleniacz.
  • E311 - Galusan oktylu : Syntetyczny przeciwutleniacz.
  • E312 - Galusan dodecylu : Syntetyczny przeciwutleniacz.
  • E322 - Lecytyna : Jest naturalnym, roślinnym emulgatorem i przeciwutleniaczem. Pozyskuje się go z olejów : sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego. Występuje również w żywych komórkach.
  • E325 - Mleczan sodu : Syntetyczny regulator kwasowości, jednocześnie przeciwutleniacz i substancja wzmacniająca smak. Jest to związek sodu i kwasu mlekowego. U noworodków może prowadzić do zaburzenia przemiany materii, dotyczy to jednak tylko formy D(-) kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt występuje nieszkodliwa postać - pochodna kwasu L(+) mlekowego.
  • E326 - Mleczan potasu : Syntetyczny regulator kwasowości, jest związkiem potasu z kwasem mlekowym .
  • E327 - Kwas cytrynowy : Otrzymuje się go w wyniku fermentacji pleśniowej , jest regulatorem kwasowości i przeciwutleniaczem. Występuje również w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie  występują w żywności może spowodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia.
  • E331 - Cytryniany sodu : Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Są to sole kwasu cytrynowego.
  • E332 - Cytryniany potasu : Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory, inaczej są to sole potasowe kwasu cytrynowego.
  • E333 - Cytryniany wapnia : Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory, czyli sole wapniowe kwasu cytrynowego.
  • E334 - Kwas winowy L(+) : Natrualnny, roślinny, regulator kwasowości, synergent i przeciwutleniacz. Niestety upośledza wchłanianie wapnia.
  • E335 Winiany sodu : Naturalne , roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Inaczej sole sodowe kwasu winowego . W dużych dawkach działają przeczyszczająco.
  • E336 Winiany potasu : Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Inaczej sole potasowe kwasu winowego. Znane także jako kamień winny. Działają przeczyszczająco.
  • E337 Winian sodowo-potasowy : Naturalny, roślinny, regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Sól sodowo-potasowa kwasu winowego. Działa przeczyszczająco.
  • E350 Jabłczany sodu : Syntetyczny regulator kwasowości, inaczej sól sodowa kwasu jabłkowego. Występuje w żywych komórkach.
  • E351 Jabłczan potasu : Syntetyczny regulator kwasowości, sól potasowa kwasu jabłkowego. Występuje w żywych komórkach.
  • E352 Jabłczany wapnia : Syntetyczny regulator kwasowości. Sól wapniowa kwasu jabłkowego. Występuje w żywych komórkach.
  • E356 Adypinian sodu : Syntetyczny regulator kwasowości i substancja wzmacniająca smak. Sól sodowa kwasu adypinowego. Smak słonawy.
  • E357 Adypinian potasu : Syntetyczny regulator kwasowości i substancja wzmacniająca smak. Sól potasowa kwasu adypinowego. Smak słonawy.
* w najbliższym czasie kontynuacja :)

3 komentarze:

  1. I tak brzmi dość przerażająco :D

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2016/01/dresslink-wishlist.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym się zgodzę , nazwy są co najmniej dziwne :P

      Usuń
  2. Świetny blog ;*
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do mnie, będzie mi bardzo miło jeśli zajrzysz, zaobserwujesz xkroljulianx

    OdpowiedzUsuń