Podaję kontynuację nieszkodliwych E. Każdy z nas powinien być świadom kupowanych i spożywanych przez nas produktów ze względu na nasze zdrowie i wygląd. Miłej lektury :)
E uważane za nieszkodliwe:
- E296 - Kwas jabłkowy: Jest to syntetycznie produkowany regulator kwasowości, człowiek wytwarza go również w procesach przemiany materii. Niestety u noworodków, u których system trawienny nie wykształcił się jeszcze dobrze może powodować zaburzenia w przemianie materii.
- E297 - Kwas fumarowy : Regulator kwasowości wytwarzany na drodze fermentacji, występuje w żywych komórkach. Często, stosowany także jako lekarstwo.
- E300 - Kwas askorbinowy : Substancja wytwarzana syntetycznie o aktywności witaminy C, często używana jako przeciwutleniacz, stabilizator koloru i składnik wzbogacający. Jednak gdy będziemy go ciągle przedawkowywać (spożywać kilka gramów dziennie), może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu. W procesach intensywnego ogrzewania hamuje niepożądane tworzenie się nitrozoamin w mięsie.
- E301 - Askorbinian sodu : Przeciwutleniacz produkowany syntetycznie, inaczej jest to sól sodowa kwasu askorbinowego.
- E302 - Askorbinian wapnia : Syntetyczny przeciwutleniacz, inaczej sól wapniowa kwasu askorbinowego.
- E304 - Palmitynian i stearynian askorbylu : Syntetyczny przeciwutleniacz, inaczej pochodna kwasu askorbinowego.
- E306 - Tokoferole naturalne : Są to naturalne przeciwutleniacze, pozyskiwane z olejów roślinnych. Jedynie w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E , istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania.
- E307 - Alfa-tokoferol : Syntetyczna witamina E, jest przeciwutleniaczem i substancją wzbogacającą.
- E308 - Gamma-tokoferol : Syntetyczny przeciwutleniacz.
- E309 - Delta-tokoferol : Syntetyczny przeciwutleniacz.
- E311 - Galusan oktylu : Syntetyczny przeciwutleniacz.
- E312 - Galusan dodecylu : Syntetyczny przeciwutleniacz.
- E322 - Lecytyna : Jest naturalnym, roślinnym emulgatorem i przeciwutleniaczem. Pozyskuje się go z olejów : sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego. Występuje również w żywych komórkach.
- E325 - Mleczan sodu : Syntetyczny regulator kwasowości, jednocześnie przeciwutleniacz i substancja wzmacniająca smak. Jest to związek sodu i kwasu mlekowego. U noworodków może prowadzić do zaburzenia przemiany materii, dotyczy to jednak tylko formy D(-) kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt występuje nieszkodliwa postać - pochodna kwasu L(+) mlekowego.
- E326 - Mleczan potasu : Syntetyczny regulator kwasowości, jest związkiem potasu z kwasem mlekowym .
- E327 - Kwas cytrynowy : Otrzymuje się go w wyniku fermentacji pleśniowej , jest regulatorem kwasowości i przeciwutleniaczem. Występuje również w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie występują w żywności może spowodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia.
- E331 - Cytryniany sodu : Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Są to sole kwasu cytrynowego.
- E332 - Cytryniany potasu : Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory, inaczej są to sole potasowe kwasu cytrynowego.
- E333 - Cytryniany wapnia : Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory, czyli sole wapniowe kwasu cytrynowego.
- E334 - Kwas winowy L(+) : Natrualnny, roślinny, regulator kwasowości, synergent i przeciwutleniacz. Niestety upośledza wchłanianie wapnia.
- E335 Winiany sodu : Naturalne , roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Inaczej sole sodowe kwasu winowego . W dużych dawkach działają przeczyszczająco.
- E336 Winiany potasu : Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Inaczej sole potasowe kwasu winowego. Znane także jako kamień winny. Działają przeczyszczająco.
- E337 Winian sodowo-potasowy : Naturalny, roślinny, regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Sól sodowo-potasowa kwasu winowego. Działa przeczyszczająco.
- E350 Jabłczany sodu : Syntetyczny regulator kwasowości, inaczej sól sodowa kwasu jabłkowego. Występuje w żywych komórkach.
- E351 Jabłczan potasu : Syntetyczny regulator kwasowości, sól potasowa kwasu jabłkowego. Występuje w żywych komórkach.
- E352 Jabłczany wapnia : Syntetyczny regulator kwasowości. Sól wapniowa kwasu jabłkowego. Występuje w żywych komórkach.
- E356 Adypinian sodu : Syntetyczny regulator kwasowości i substancja wzmacniająca smak. Sól sodowa kwasu adypinowego. Smak słonawy.
- E357 Adypinian potasu : Syntetyczny regulator kwasowości i substancja wzmacniająca smak. Sól potasowa kwasu adypinowego. Smak słonawy.
* w najbliższym czasie kontynuacja :)
I tak brzmi dość przerażająco :D
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2016/01/dresslink-wishlist.html
Z tym się zgodzę , nazwy są co najmniej dziwne :P
UsuńŚwietny blog ;*
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do mnie, będzie mi bardzo miło jeśli zajrzysz, zaobserwujesz xkroljulianx