Dzisiaj kolejna i ostatnia odsłona nieszkodliwych E w żywności, niestety moje wolne dobiegło już końca, czas wrócić na uczelnię i zabrać się porządnie do pracy .
Zapraszam do lektury :)
Zapraszam do lektury :)
E uważane za nieszkodliwe :
- E363 - Kwas bursztynowy : Jest syntetyczny regulator kwasowości, występujący w żywych komórkach o smaku lekko gorzkawym.
- E415 - Guma ksantanowa : Jest syntetycznym środkiem zagęszczającym i stabilizującym na bazie roślinnej. Otrzymuje się go w wyniku fermentacji przez bakterie, substancji zawierających cukier . Nie ulega przemianie materii. Kiedyś był podawany zwierzętom co wywoływało u nich biegunkę jednak tak duże ilości nie występują w artykułach spożywczych.
- E422 - Glicerol, gliceryna : Jest syntetycznym nośnikiem i substancją, która utrzymuje wilgotność, występuje w naturze w olejach i tłuszczach.
- E440 - Pektyny : Naturalne lub syntetyczne środki zagęszczające i żelujące na bazie roślinnej. Pozyskuje się je z jabłek, buraków cukrowych i skórki pomarańczowej. Pektyny amidowane otrzymuje się w wyniku hydrolizy amoniakalnej pektyn wysokometylowanych, które są stosowane jako dodatek do cukrów żelujących i substancji żelujących.
- E460 - Celuloza : Jest naturalnym emulgatorem, stabilizatorem i substancją wypełniającą. Pozyskuje się ją ze ścianek komórek roślinnych, niestety jest nietrawiona ale za to wzmaga trawienie.
- E461 - Metyloceluloza : Jest naturalnym środkiem zagęszczającym i stabilizatorem. Przy dawkach powyżej 6 g, możliwe jest działanie przeczyszczające.
- E463 - Hydroksypropuloceluloza : Jest naturalnym środkiem zagęszczającym i stabilizatorem. Przy dawkach powyżej 6 g, możliwe jest działanie przeczyszczające.
- E464 - Hydroksypropylo - metyloceluloza : Jest naturalnym środkiem zagęszczającym i stabilizatorem. Przy dawkach powyżej 6 g, możliwe jest działanie przeczyszczające.
- E465 - Etylometyloceluloza : Jest naturalnym środkiem zagęszczającym i stabilizatorem.
- E470a - Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych : Są naturalnymi emulgatorami, substancje przeciwzbrylające i stabilizatory. Sole kwasów tłuszczowych, które w naturze występują w każdej komórce.
- E470b - Sole magnezowe kwasów tłuszczowych : Są to naturalne emulgatory i substancje przeciwzbrylające. Występują w naturze.
- E471 - Mono - i diglicerydy kwasów tłuszczowych : Są naturalnymi emulgatorami i stabilizatorami. Występują w naturze.
- E472a Mono - diglicerydy kwasów tłuszczowych : Są to syntetyczne emulgatory i stabilizatory.
- E472b Mono – i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym : Są to syntetyczne emulgatory i stabilizatory.
- E472c Mono – i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym : Są to syntetyczne emulgatory, stabilizatory i synergenty.
- E472d Mono – i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym : Są to syntetyczne emulgatory i stabilizatory.
- E472e Mono – diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono – i diacetylowinowym : Są to syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Dzięki nim, bułeczki i inne wyroby piekarnicze wyprodukowane z ich dodatkiem sprawiają wrażenie „nadmuchanych”.
- E472f Mono – i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego : Są to stynetyczne emulgatory i stabilizatory.
- E473 Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy : Są to syntetyczne emulgatory, mogą zawierać w niewielkich ilościach resztki rozpuszczalnika.
- E474 Sacharoglicerydy : Są to syntetyczne emulgatory i stabilizatory, które mogą zawierać w niewielkich ilościach resztki rozpuszczalnika.
- E475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu : Są to syntetyczne emulgatory i stabilizatory, są nieznacznie zmienione w stosunku do występujących w naturze.
- E481 Stearolimleczan sodu : Jest to syntetyczny emulgator i stabilizator.
- E482 Stearolimleczan wapnia : Jest to syntetyczny emulgator.
- E500 Węglan i wodorowęglan sodu : Jest to syntetyczny środek spulchniający i przeciwzbrylający, jednocześnie regulator kwasowości. Jest głównym składnikiem mineralnym wody, w dużych, niewystępujących w żywności, dawkach może prowadzić do uszkodzeń nerek lub nadmiernego wydzielania soku żołądkowego.
- E501 Węglan i wodorowęglan potasu : Jest to syntetyczny środek spulchniający i regulator kwasowości, tradycyjnie dodawany do pierników.
- E504 Węglan i wodorowęglan magnezu : Jest to syntetyczny regulator kwasowości i dodatek spulchniający.
- E507 Kwas solny : Jest to syntetyczny regulator kwasowości, występuje w naturze. Stosowany do produkcji przypraw i syropów. Skoncentrowany kwas solny może zniszczyć tkanki. Dawki szkodliwe dla zdrowia nie występują jednak w artykułach spożywczych.
- E508 Chlorek potasu : Jest to syntetyczna substancja konserwująca i regulator kwasowości. Sól potasowa kwasu solnego.
- E509 Chlorek wapnia : Jest to syntetyczny wzmacniacz tekstury i stabilizator. Sól wapniowa kwasu solnego.
- E511 Chlorek magnezu : Jest to syntetyczny stabilizator. Sól magnezowa kwasu solnego.
- E513 Kwas siarkowy : Jest syntetycznym regulatorem kwasowości, stosowany do uzdatniania wody przy produkcji słodu, piwa, żelatyny i kazeiny. W żywności nie występuje w dawkach szkodliwych dla zdrowia.
- E514 Siarczany sodu : Są syntetycznymi regulatorami kwasowości.
- E515 Siarczany potasu : Są syntetycznymi regulatorami kwasowości.
- E516 Siarczan wapnia : Jest syntetycznym regulatorem kwasowości i wzmacniaczem tekstury, znany jako gips.
- E524 Wodorotlenek sodu : Jest syntetycznym regulatorem kwasowości, znany jako ług sodowy. Stosowany przy produkcji pewnych rodzajów pieczywa i oliwek (usuwa gorzkawy smak).
- E525 Wodorotlenek potasu : Jest syntetycznym regulatorem kwasowości, znany jako ług potasowy.
- E526 Wodorotlenek wapnia : Jest syntetycznym regulatorem kwasowości.
- E528 Wodorotlenek magnezu : Jest syntetycznym regulatorem kwasowości.
- E529 Tlenek wapnia : Jest syntetycznym regulatorem kwasowości.
- E530 Tlenek magnezu : Jest syntetyczną substancją zapobiegającą zbrylaniu i regulatorem kwasowości.
- E535 Żelazocyjanek sodu : Jest syntetyczną substancja zapobiegającą zbrylaniu. Dodawana do soli kuchennej i środków zastępujących sól kuchenną. Może być stosowana w bardzo małych ilościach.
- E536 Żelazocyjanek potasu : Syntetyczna substancja zapobiegająca zbrylaniu. Patrz E535.
- E538 Żelazocyjanek wapnia : Syntetyczna substancja zapobiegająca zbrylaniu. Patrz E535.
- E551 Dwutlenek krzemu : Jest to syntetyczna substancja przeciwzbrylająca, nie wchłania się do organizmu. Występuje w przyrodzie.
- E552 Krzemian wapnia : Jest naturalną substancją przeciwzbrylającą, występująca w naturze. Nie wchłania się do organizmu.
- E553a Krzemian magnezu : Jest to naturalna substancja przeciwzbrylająca. Trójkrzemiany magnezu podawane zwierzętom w dużych dawkach powodowały uszkodzenie nerek.
- E553b Talk : Jest naturalną substancja przeciwzbrylającą, niewchłaniana w organizmie.
- E558 Bentonit : Jest naturalną substancja klarującą.
- E570 Kwasy tłuszczowe : Są naturalnymi emulgatorami , występują w każdej żywej komórce.
- E575 Lakton kwasu glukonowego : Jest syntetycznym regulatorem kwasowości i dodatkiem smakowym. W roztworze wodnym ulega hydrolizie do kwasu glukonowego.
- E585 Mleczan żelazawy : Jest syntetycznym stabilizatorem i emulgatorem.
- E640 Glicyna : Jest syntetycznym regulatorem smakowitości, intensyfikuje smak substancji słodzących.
- E901 Wosk pszczeli biały i żółty : Jest naturalną substancja powlekającą, nie ulega trawieniu. Pozyskiwany poprzez topienie wosku z ula.
- E902 Wosk candelilla : Jest naturalną substancją powlekającą, stabilizatorem i emulgatorem. Pozyskiwany z roślin rosnących na pustyni. Nie ulega trawieniu.
- E903 Wosk carnauba : Jest naturalną substancja powlekającą i nabłyszczającą, pozyskiwana z brazylijskiej palmy woskowej. Nie ulega trawieniu.
- E904 Szelak : Jest naturalną substancją powlekającą, pozyskiwana z wydzieliny niektórych zwierząt.
- E938 Argon : Jest gazem ochronnym, występuje w powietrzu.
- E939 Hel : Jest naturalnym gazem, występującym w powietrzu.
- E941 Azot : Jest naturalnym gazem ochronnym i środkiem zamrażającym, występuje w powietrzu.
- E942 Podtlenek azotu : Jest naturalnym gazem, używanym jako gaz rozprężający do spieniania m. in. Przetworów mleczarskich. Zwany także gazem rozśmieszającym i stosowany w lecznictwie – podczas narkozy. W przemyśle spożywczym ma minimalne zastosowanie, dlatego nie można mówić o zasadniczym wpływie podtlenku azotu na rozwój efektu cieplarnianego.
- E948 Tlen : Jest naturalnym gazem, stosowanym m. in. Do pakowania żywności. Występuje w powietrzu.
- E1404 Skrobia utleniona : Jest naturalnym zagęszczaczem, stabilizatorem, substancją wiążącą i żelującą.
- E1420 Skrobia acetylowana : Jest naturalnym zagęszczaczem i stabilizatorem.
- E1422 Acetylowany adypinian diskrobiowy : Jest naturalnym zagęszczaczem, stabilizatorem, i substancją wiążącą.
- E1450 Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego : Jest naturalnym zagęszczaczem i stabilizatorem. W testach na zwierzętach, przy podaniu dużych ilości (które nie występują w artykułach spożywczych) i przy jednoczesnym nadmiarze wapnia w pokarmie, stwierdzono uszkodzenie nerek.To już wszystkie pośród „E”, które nie są uznawane za szkodliwe, mam nadzieję że pomogłam wam w odnalezieniu się w tym temacie
Tego jest cała masa :O heheheh Pomogłas jesli chociaz 4 zapamietam na dłużej :D
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com Odpowiadam na każda obserwacje i propozycje wejść w linki :)