Lista składników jak i produktów na diecie bez cukrowej jest mocno ograniczona, wiele osób nie wyobraża sobie zjedzenia parówek lub innych wyrobów mięsnych bez ketchupu. Chciała bym dzisiaj podzielić się z wami bardzo szybkim w wykonaniu przepisie na domowy ketchup.
Przepis:
- koncentrat pomidorowy
- ocet (najlepiej jabłkowy)
- miód (lub fruktoza)
- przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano itd.)
- koncentrat pomidorowy
- ocet (najlepiej jabłkowy)
- miód (lub fruktoza)
- przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano itd.)
Jeśli robimy porcję na 1-2 osoby nalewamy około 2 cm wody do malutkiego rondelka, do gotującej się wody dodajemy łyżeczkę lub dwie koncentratu, przyprawy, około jednej łyżeczki octu i 1/4 lub mniej łyżeczki miodu dla złamania smaku i złagodzenia kwaskowego posmaku koncentratu, gotujemy przez minutkę i gotowe :) Trzeba dobrze wydzielić porcję koncentratu względem ilości wody żeby ketchup nie wyszedł nam zbyt rzadki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz